Oldskoolfit Lokatie

Wat is bootcamp precies en waar staan we nu?

Ontstaan van bootcamp als sportvorm

Bootcamp is een trainingsvorm die al een jaar of 20 bestaansrecht heeft in de wereld. Zoals de meeste sporten, ontleend ook bootcamp zijn bestaansrecht in de Verenigde Staten. Hier werd en wordt het leger nog steeds op een bepaalde manier getraind om niet alleen sterker en fitter te worden maar ook om beter in een groep te kunnen functioneren.

Bootcamp training gaat uit van het trainen van alle spiergroepen met minimalistisch materiaal. Op rustdagen had het leger destijds natuurlijk geen complete gym met allerlei luxe attributen ter beschikking. Zodoende is er een trainingsvorm bedacht waarbij de regel geldt: Less is more! Met behulp van materiaal wat in de omgeving te vinden was, denk aan; bakstenen, banden, de loop van een tank (voor optrek oefeningen) werden de soldaten fit gehouden. Over de jaren heen is deze manier van trainen steeds meer geprofessionaliseerd en uitgebreid en zijn er ook steeds meer materialen beschikbaar voor buiten trainingen. Toen dit concept de grote plas over waaide en voet aan wal zette in Europa, rond begin van deze eeuw, werd het functionele trainen populairder en populairder.

 

Het ontstaan van bootcamp clubs in Europa

Met het ontstaan van bootcamp in Europa, werden er ook hier in Europa al snel de eerste bootcamp clubs opgericht. Bootcamp heeft immers een unieke mix van cardio en krachttraining maar vooral het buiten element is iets wat bootcamp na al die jaren tot een “blijvertje” heeft gemaakt. Waar in de sportschool er allerlei nieuwe vormen ontstonden vanuit de klassieke circuit training; denk aan Tae bo / body combat / jumping fitness zie je dat deze sportstromingen kort populair zijn om vervolgens weer in de vergetelheid te geraken.

Bootcamp is buiten, bootcamp is door weer en wind en bootcamp is in een groep. De saamhorigheid het op een andere manier trainen en het feit dat je niet in een suffe en zweterige sportschool staat heeft bootcamp in de afgelopen 15 jaar alleen maar verder in populariteit doen toenemen. Ook ontwerpers van materialen en distributeurs speelden enorm op deze grote vraag naar buitensport in. Zo zijn er over de afgelopen jaren veel nieuwe type materialen ontwikkeld. Denk aan Wreck bags, challenge bags, gewichtsvesten club bells, kettle bells etc.

 

Het ontstaan van wedstrijden voor de professional en de recreant

De populariteit van bootcamp bleef stijgen en stijgen. En als snel was er vraag hoe je deze manier van trainen tot uitdrukking kon laten komen in heuse wedstrijden. Wedstrijden voor zowel de professional die 6x per week traint en voor de recreant, die zijn grenzen wil verleggen en kijken of opgebouwde kracht en loopvermogen “getest” kon worden. Obstakel runs waren geboren! Binnen een mum van tijd kwam in 2012 mudmasters met hun eerste editie van een heuse obstacle run in Nederland op het voormalige floriade park in de Haarlemmermeer. OldskoolFit, een van de langst lopende aanbieders van bootcamp in Leiden en Leiderdorp was daarbij om te ervaren hoe dit was. In Europa waren andere organisaties als “tough mudder” al een tijdje bezig en ook in Nederland werd het repertoire aangevuld met organisaties als fisherman Strong man run en Strong viking.

Sinds een aantal jaar kunnen de professionals ook hun hart ophalen met de komst van een officiele overkoepelde organisatie de OCR. https://ocrseries.com/ Hierbij wordt bij een obstakel wedstrijd het recreatieve element er volledig uitgehaald EN  staan er “judges” bij de obstakels en wordt je geklokt op tijd met een officiële uitslag.

Anno 2022 zijn er ontzettend veel leuke obstakel runs in Nederland te lopen in allerlei uithoeken van het land. Van super regionaal tot landelijk. Voor een ieder is er wel wat wils. Zowel kwa afstand als kwa moeilijkheidsgraad.

 

Obstakel parcours op tv

Met de toenemende interesse voor bootcamp en obstakel runs werd er ook gekeken hoe dit eventueel in een tv concept gegoten kon worden. Met Wipe Out werd het allereerste obstakel circuit van de wereld uitgerold waarbij deelnemers over een voor opgezet wedstrijd parcours de weg richting de felbegeerde rode knop moesten vinden. Een fout werd je direct fataal. Mensen die het hele parcours haalden gingen vervolgens door naar een finale waar een geldprijs op ze stond te wachten. Tegenwoordig wordt wipe out nog regelmatig uitgezonden in diverse landen wereld wijd.

 

Bootcampen bij een club of bootcampen bij een franchise

We gaan terug naar de bootcamp clubs in Nederland. In Nederland kan je kiezen om te bootcampen bij een landelijke keten of franchise of bij een lokale bootcamp club. Aan beide zitten voor en nadelen.

Voordelen van een franchise:

  • Je bent erg flexibel met je credits
  • Je kan op veel lokale plekken terecht met je lessen.
  • Je kan zelfs door heel Nederland terecht om te bootcampen. Ook als je er even tussenuit bent.

Nadelen van een franchise:

  • Je sport niet met een vaste groep. Er is weinig cohesie. De groep is elke week anders
  • De trainer mist soms een bepaalde betrokkenheid. De groep is immers elke week anders en er is veel roulatie van trainers
  • Je bent een nummer in een groot geheel van vele bootcampers door heel nederland
  • Er is geen stok achter de deur. Heb je geen zin? Dan ga je niet. Je hebt immers een strippenkaart.

Dan de voor en nadelen van een lokale bootcamp club:

Voordelen van een Locale club:

  • Heel persoonlijk (de trainers kent iedereen)
  • Er is veel cohesie in de groep, dit zorgt ervoor dat je ook vaker komt omdat je in vaste groepen sport
  • Trainingsniveau kan nog beter afgestemd worden omdat de trainer weet wat je aankan
  • Door niet te werken met een strippenkaart, ben je er ook elke week. Ook als het slecht weer is. Dit zorgt voor betere trainingsresultaten.

Nadelen van een lokale club:

  • Bij weinig groepen ook weinig flexibiliteit.
  • Je kan slechts op 1 plek terecht voor je lessen.

Als je kijkt naar de voor en de nadelen dan is het absoluut beter om te sporten via een lokale club. Zij kennen je en zullen daarom ook zorgen voor een goede sfeer in de lessen. Er is gewoon veel meer betrokkenheid. Consistentie en het trainingsniveau kan veel beter afgestemd worden. Daarnaast is de club ook ECHT van de persoon die voor je staat. Hij of zij zal daarom ook zijn ziel en zaligheid in de lessen stoppen. Als jij stopt met bootcampen, zal een “franchise” trainer dit minder erg vinden, gezien hij toch betaald vanuit de organisatie terwijl de lokale trainer dit direct voelt in zijn of haar portemonnee.

 

Ik ben een absolute beginner…. Waar begin ik met bootcampen?

In principe zou het zo moeten zijn dat alle grote spiergroepen in het lichaam aangesproken worden in een les bootcamp. Het doel van bootcamp is immers dat je zo all round mogelijk fit en sterk wordt. Het trainen van grote rug, been en arm spieren zorgt ervoor in combinatie met de stukje hardlopen je binnen no time een goede conditie en een sterker lichaam hebt opgebouwd.

 

Waar doe ik een proefles

Voordat je gaat inschrijven bij een bootcamp club ga je eerst kijken wat de club biedt. Is er een trainingslocatie? Beschikt de club over voldoende spullen en zijn lessen niet alleen maar met een paar springtouwtjes en wat bodyweight oefeningen. Hoe lang bestaat de bootcamp club al? Dit zegt iets over de consistentie van de lessen. Hoeveel tijdstippen zijn er? Je wilt natuurlijk ook een bepaalde flexibiliteit inbouwen. Maar misschien nog wel het belangrijkst, kijk naar de opleidingen van degene die de lessen geeft. Dit zegt namelijk direct iets over de kwaliteit van de lessen. Een hoog opgeleide trainer weet wat hij doet en weet hoe hij een les moet opbouwen. Dit zorgt niet alleen voor goede lessen maar zorgt er ook voor dat er minder kans is op blessures en “over training.”

 

Bootcampen in Leiden en Leiderdorp

Ok, je hebt dus je bootcampclubs op een rijtje gezet. Het wordt tijd om een keuze te maken. Waar heb ik allemaal keuze uit. In Leiden kan er op diverse plekken worden gesport. Dit kan in de merenwijk, binnen de singels in wat parken. En in Leiderdorp kan dit o.a in de Houtkamp. OldskoolFit bootcamp en personal Training is van alle clubs in Leiden en Leiderdorp de langs lopende sinds 2010. Ook heeft deze club een doorgangspercentage van 100% sinds de oprichting. Dat is inclusief corona tijd. En dat kunnen er maar weinig zeggen! Wil jij nou ook een keer bootcamp uitproberen? Check dan www.oldskoolfit.nl voor alle informatie over de lessen en de lestijden en kom een keer een proefles bootcamp doen in Leiden of Leiderdorp.

 

Bootcamp trainer worden

Je bent geen deelnemer (meer) maar wilt graag voor de groep staan. Welke opleidingen heb je dan nodig. Eigenlijk zijn daar meerdere antwoorden op. Maar het beste is, zoveel en zo hoog mogelijk. Binnen Nederland zijn de ALO (academie lichamelijk opvoeding HBO) en het CIOS (MBO niveau 4) de hoogste sportopleidingen van Nederland. Tezamen met een aanverwante buitensport module of fitness zou je al kunnen beginnen. Bootcamp instructeur is geen beschermd beroep en dus kan iedereen instructeur worden. Zaak is dat als je alles goed op de rit wilt zetten en goed voor de groep wilt staan je ervaring nodig hebt. En deze 2 opleidingen bieden dat het meest. OldskoolFit Personal training en bootcamp is altijd op zoek naar lesgeef talent. Wil je weten of bootcamptrainer iets voor jou is? Neem dan contact op via: info@oldskoolfit.nl